Omgeving

Omgeving camping Blauhek

Mini-camping Blauhek is gelegen in het landelijke dorpje Spaarnwoude ( Noord-Holland) , midden in het recreatiegebied Spaarnwoude. Lekker buiten en landelijk ,maar met de mogelijkheden van de steden Haarlem en Amsterdam op fietsafstand; Haarlem-centrum 20 minuten en Amsterdam-centrum zo’n 45 minuten!Grote-Kerk-Haarlem

zandvoortDaarnaast is het strand van Zandvoort ,Bloemendaal en IJmuiden ook in 45 minuten op de fiets te bereiken. Prachtig via een mooie fietstocht door de  Kennemerduinen! Bovendien is treinstation Haarlem-Spaarnwoude 10 fietsminuten bij ons vandaan. Indien u daar op de trein stapt, bent u met 15 minuten in Amsterdam-centrum.

Camping Blauhek is daarom  een perfecte centrale locatie, waarvandaan u  van alles kunt ondernemen. In de directe omgeving zijn wandelroutes en heel veel fietsmogelijkheden op de aangelegde fietspaden.Kijk onder aan de pagina voor verschillende routes en via de knooppuntenroutes kunt u natuurlijk zelf uw fietstocht bepalen.De waterlinie route  loopt ook vlak langs onze camping.

Mocht u graag aan Geocaching doen; vanaf Camping Blauhek kunt u heel dichtbij het wapen van Haarlem bij elkaar gaan zoeken.

Spaarndam is een mooi dorpje met een oude historische dorpskern 3 km bij ons vandaan, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Hier vind u ook het beeld van de vooral bij Amerikanen beroemde Hansje Brinker ,het jongetje die volgens de sage, zijn vinger in de dijk stak en ons zo van een watersnood behoede. In Spaarndam is ook de dichtstbijzijnde supermarkt en bakker. In de zomer worden er op 5 zaterdagen een kunstmarkt georganiseerd.

haarlem-waterHaarlem is een gezellige stad,  bekend om zijn mooie ,rustige, historische binnenstad met zijn vele horeca ,winkels en musea. Het Frans Hals museum, Teylers museum en het Dolhuys zijn daar een aantal voorbeelden van. Haarlem beschikt ook over mooie hofjes die u via een hofjeswandeling kunt bekijken .Routes en verdere info over Haarlem kunt u vinden bij  www.haarlem.nl of bij www.vvvzk.nl  en bij de VVV winkel onder het stadhuis van Haarlem, gelegen aan de Grote Markt met zijn gezellige terrasjes.

Klik hieronder op de link van ondernemers in onze naaste omgeving, die wij bij u aanbevelen, om tijdens uw verblijf eventueel te bezoeken;

*Restaurants:
Toerist  Spaarndam, Restaurant de Kolk, Zoete Inval  Haarlemmerliede, Paviljoen Loef

*Terras:
Cafe Spaarndam, Koffie bij Kaatje Halfweg.

*Activiteiten oa :
Bootjesverhuur Bij van Assema, Boerengolf de Liedehoeve ,Openbare golfbaan Spaarnwoude, skibaan Snowplanet,  Zorgvrij  informatieboerderij met pannenkoekenrestaurant “onder de Platanen”, Zwarte Markt Beverwijk, Schiphol   Keukenhof  en kijk op Spaarnwoude geeft energie.nl

We hebben een aantal routes voor u op een rijtje gezet. Voor meer info kunt u ook kijken op spaarnwoude.nl

Routes:

Rondje Veerplas 

Klik hier om de route op de kaart te bekijken

Wandelen over oude kerkenpaden en oeverlanden in en rondom Spaarnwoude.

Lengte 11 km
Recreatieschap Spaarnwoude

De route is gemarkeerd

Een ommetje vanf het NS-station Haarlem-Spaarnwoude langs betrekkelijk recente fenomenen aan de oostelijke stadsrand van Haaelem: de oeverpaden langs de Veerplas en de Mooie Nel, de gerestaureerde Veermolen, het recreatiegebiedje op Schoteroog, twee hergebruikte forten uit de stelling van Amsterdam en de herstelde paardenmuur bij het kerkje van Haarlemmerliede.

De route loopt over verharde en onverharde oever- en weilandpaden. Deze paden kunnen modderig zijn: wandelschoenen wordt daarom aanbevolen.

Parkeergelegenheid
ja

Honden toegestaan

Op half- of onverharde oever- en weilanden honden aan de lijn.

Fortenroute

Klik hier om de route op de kaart te bekijken

Wandelen langs forten en wallen

Lengte 6 km
Recreatieschap Spaarnwoude

De route is gemarkeerd met stickers

Een rondwandeling van 6 kilometer in het recreatiegebied Spaarnwoude aan de westkant van Spaarndam. Daar waar de forten er met hun Verboden Kringen voor gezorgd hebben, dat hun schootsvelden niet door de oprukkende bebouwing van Haarlem belemmerd werden.

Startpunt
De route begint en eindigt in Spaarndam: bushalte Visserseinde, bij sluis Boezemkanaal (infopaneel).

Parkeergelegenheid
Er zijn diverse parkeerplaatsen in Spaarnwoude.

Honden niet toegestaan

Lieveldenroute

Klik hier om de route op de kaart te bekijken

Wandelen in het recreatiegebied Spaarwnoude vanuit het oude waterdorp Spaarndam dor veenweidegebied en oeverlanden.

Lengte 11 km
Recreatieschap Spaarnwoude

De route is gemarkeerd

Startpunt

De Lievenveldenroute begint en eindigt in Spaarndam bij bushalte Visserseinde.

Honden toegestaan

Honden aangelijnd toegestaan.

Oosterbroek route

Klik hier om de route op de kaart te bekijken

wandelen over oud en nieuw land”  

Lengte 8 km
Recreatieschap Spaarnwoude

De route is gemarkeerd met stickers

Een rondje te voet in het gebied Spaarnwoude, door de recreatiepolder Oosterbroek, grotendeels over halfverharde voetpaden. Deze wandeling voert de wandelaars o.a. over de Kanaaldijk, langs oeverlanden, langs paardenweiden en recreatieplassen.

De wandeling is in te korten naar respectievelijk 7 of 3 kilometer.

Startpunt
Deze rondwandeling kan op meerdere punten bij bushaltes en/of parkeergelegenheid begonnen worden: zie de kaart.

Honden niet toegestaan

Monumenten route

Klik hier om de route op de kaart te bekijken

Fietsen langs monumentale gebouwen en landschappen.

Lengte 18 km
Recreatieschap Spaarnwoude

De route wordt aangegeven met behulp van blauwe routestickers.

Op deze tocht fietst u langs de meest interessante monumenten in het recreatiegebied Spaarnwoude. Vanuit Halfweg, het Panama der Lage Landen, naar Spaarndam: over een middeleeuwse dijk en een 17e-eeuwse “noodweg”.

Historie
Deze tocht is een afwisselende route door het zuidelijke deel van het Recreatiegebied Spaarnwoude. Het landschap is van historische betekenis. De route voert u door dit historische gebied met veel monumenten.

Startpunt
De fietsroute begint en eindigt bij de spoorwegovergang in Halfweg (zie kaart). Aangezien het een rondtocht is, kan er eigenlijk op elk gewenst punt begonnen worden.

Parkeergelegenheid
Er zijn diverse parkeerplaatsen in recreatiegebied Spaarnwoude.

Buitenhuizen route

Klik hier om de route op de kaart te bekijken

De fietsroute Rondje Buitenhuizen en Oosterbroek gaat door oude en nieuwe polders.

Lengte 13 km
Recreatieschap Spaarnwoude

Met speciale markeerbordjes tegen de klok in.

Een korte slalom door het recreatiegebied Spaarnwoude in het groene landschap van de recreatiepolders Buitenhuizen en Oosterbroek, grotendeels over vrij liggende fietspaden.

Startpunt
De routebeschrijving begint bij informatieboerderij Zorgvrij, maar deze rondtocht kan in feite overal begonnen worden.

Parkeergelegenheid
Er zijn diverse parkeerplaatsen in Spaarnwoude onder andere bij informatieboerderij Zorgvrij.

Rondje Spaarnwoude

Klik hier om de route op de kaart te bekijken

De fietsroute Rondje Spaarnwoude brengt u door lintdorpjes, veenweiden en recreatiepolders.

Lengte 24 km
Recreatieschap Spaarnwoude

De route wordt aangegeven met behulp van blauwe stickers.

Een verkenningstocht door het noorden en zuiden van het recreatiegebied Spaarnwoude tussen Velsen, Haarlem en Haarlemmerliede.

Tijdens de tocht zult u de pittoreske dorpjes Haarlemmerliede, Spaarnwoude en Spaarndam passeren.

Natuur
Tijdens de fietstocht komt u door mooie natuurgebieden, waar u vogelobservatiehutten en in sommige periodes ook Schotse Hooglanders kunt tegenkomen.

Historie
Het is de moeite waard om een kijkje te nemen bij de historische monumenten die u onderweg zult aantreffen. Bijvoorbeeld molen De Veer, de Stompe Toren die deel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam of de prachtige boerderijen.

Startpunt
De route begint en eindigt bij informatieboerderij Zorgvrij, maar deze rondtocht kan eigenlijk op elke gewenst moment begonnen worden.

Parkeergelegenheid
Er zijn diverse parkeerplaatsen in recreatiegebieden Spaarnwoude, onder andere bij informatieboerderij Zorgvrij.

 Rondje Haarlem

Klik hier om de route op kaart te zien

Fietsen om en door Haarlem. Screen Shot 2014-01-24 at 3.19.07 PM

De beschrijving van de fietstocht begint en eindigt bij het NS station Overveen. De route kan op elk punt aangevangen worden. Langs de 50 km lange tocht vind u bordjes die gevolgd dienen te worden.

Lengte 50 km
Omgeving Haarlem

Deze fiets-route voert door alle landschappen rond Haarlem en brengt de samenhang tussen landschap, natuur en mens prachtig in beeld.

Zuid-Kennemerland is niet oud (zo’n 6000 jaar) maar kent een nogal woelige ontstaansgeschiedenis. Het oorspronkelijke waddengebied veranderde eerst in een strandwallenlandschap. Strandwallen werden opgeworpen door de zee die zich vervolgens terugtrok en westwaarts weer een strandwal vormde. Tussen de strandwallen was het vochtig en er groeide veen. En nu het toch over veen gaat: de weg van Haarlem naar Bloemendaal gaat ‘over het veen’, vandaar de plaatsnaam Overveen.